Tvorba výnosu jarního ječmene v závislosti na stupňované dávce N - Peca, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce prezentuje výsledky poloprovozních pokusů s jarním ječmenem, které byly založeny v letech 2017 a 2018. Pokusy byly realizovány u pana Bc. Jiřího Nepovíma, v Opatovicích u Světlé nad Sázavou. Pokusnou odrůdou jarního ječmene byl Laudis 550 a předmětem poloprovozních pokusů byla stupňovaná dávka N a její vliv na výnosové a kvalitativní prvky. Pokusné dávky N byly stanoveny na 60 kg.ha-1, 75 kg.ha-1, 90 kg.ha-1, 105 kg.ha-1 a 120 kg.ha-1. Se zvyšováním dávky N se zvyšoval výnos o 0,2 - 0,4 t.ha-1. Obsah N-látek v zrně rostl o 0,2-0,5 %.
The yield of spring barley yield depending on the graded dose of N
Keywords: Jarní sladovnický ječmen; slad; sladovnická kvalita; počet rostlin; počet odnoží; počet klasů; počet zrn v klasu; hmotnost tisíce zrn; výnos zrna; spring malting barley; malt; malting quality; amount of plants; amount of branches; number of ears; number of grains in an ear; weight of thousand grains; yield of grain