Penzijní fondy v ČR a jejich efektivnost - Koláčná, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2016)
Práce se zabývá charakteristikou penzijních fondů v České republice. Hlavním cílem práce je najít možnost spoření, která přinese největší výnos během neproduktivního věku. Obsahuje historii a současnost penzijní reformy a také krátký výhled do budoucnosti. Práce obsahuje přehled a porovnání penzijních fondů s vybranými investičními a spořicími produkty nabízenými bankami v České republice. Srovnání fondů je založeno na několika vybraných kritériích - počet účastníků ve fondech, velikost majetku ve fondech, riziko a průměrná výnosnost. Všechny ukazatele jsou za rok 2013 a 2014. Investičními a spořicími produkty jsou: stavební spoření, spořicí účet a podílový fond. Analýza efektivnosti penzijních fondů potvrzuje, že investování do spořicího fondu přináší největší výnos do důchodu. Jako hlavní zdroje dat byly použity výroční zprávy penzijních společností, webové stránky ministerstva financí a ekonomické ukazatele Asociace českých penzijních společností.
Pensions funds in the Czech Republic and their Effectiveness
Keywords: penzijní reforma; penzijní fond; spořicí produkt; investiční produkt; pension reform; pension fund; saving products; investment products