Ochrana obyvatelstva v případě teroristického útoku a havárie s únikem nebezpečných látek - Maryška, Václav (Jihočeská univerzita, 2007)
Ochrana obyvatelstva v případě teroristického útoku a havárie s únikem nebezpečných látek Svou bakalářskou práci zpracovanou na téma Ochrana obyvatelstva v případě teroristického útoku a havárie s únikem nebezpečných látek rozděluji do dvou částí. V teoretické části se zabývám vývojem ochrany obyvatelstva v ČR, jakožto základním elementem ochrany obyvatelstva před nebezpečnými látkami, jejím dělením a jejími základními úkoly, dále zde popisuji druhy a příklady mimořádných událostí (teroristický útok, únik nebezpečných látek ve vztahu k zásadám chování obyvatelstva). Praktická část je zaměřena na zjištění informovanosti občanů o ochraně obyvatelstva v případě teroristického útoku a havárie s únikem nebezpečných látek. Cílem mé práce je potvrzení nebo vyvrácení následujících hypotéz. Občané mají dostatečnou možnost seznámit se s problematikou ochrany obyvatelstva v případě teroristického útoku a havárie s únikem nebezpečných látek. Občané znají zásady správného chování v případě mimořádných událostí. Dále sestavení materiálu poskytujícího souhrnné informace o zásadách chování obyvatelstva při havárii s únikem nebezpečných látek. Uvést přehled možných nejčastějších a nejnebezpečnějších látek, jejich hlavní účinky a základní vlastnosti, které se uplatňují při haváriích. Objasnit některé základní způsoby výstražného označování nebezpečných látek. Zpracovaný materiál bude nabídnut učitelům této problematiky k využití při výuce dle pokynu MŠMT č. j. 12050/03-22 ze dne 4. března 2003. Ke zpracování praktické části byla využita forma dotazníku. Dotazník obsahoval dvacet pět otázek. První čtyři otázky jsou zaměřeny na charakteristiku zkoumaného souboru respondentů (pohlaví, věk, vzdělání, velikost bydliště). Následující otázky již byly zaměřeny na zjištění informovanosti občanů Jihočeského kraje o ochraně obyvatel v případě teroristického útoku a havárie s únikem nebezpečných látek. Výzkum probíhal v měsících leden a únor roku 2007. Celkem bylo rozdáno 120 dotazníků. Výzkumný soubor tvořili občané Jihočeského kraje. Výzkumu se zúčastnilo 120 respondentů, kteří byli náhodně vybráni. Z výsledků praktické části lze říci, že občané mají, dostatečnou možnost seznámit se s problematikou ochrany obyvatelstva. Zdrojů, kde získat informace, je v dnešní době celkem dost, jen je využít. Ke druhé hypotéze lze říci, že podle mého výzkumu občané mají základní informace o zásadách správného postupu v případě mimořádných událostí. Ale jejich informovanost není na dostatečné úrovni. Věřím, že i tato práce přispěje k rozšíření poznatků o ochraně obyvatelstva, které mohou významně ovlivnit chování obyvatel při úniku nebezpečných látek nebo teroristickém útoku.
The protection of population in case of terrorist attack which includes the release of dangerous substances
Keywords: ochrana obyvatelstva; civilní obrana; mimořádné události; terorismus; BCHL (bojové chemické látky); nebezpečné látky; protection of the population; civil defence; unpredictable disaster; terrorism; chemical warfare agents; dangerous substances