Optimalizace sociálně aktivizačních služeb pro osoby se zdravotním postižením a seniory v Českých Budějovicích - Haková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce s názvem Optimalizace sociálně aktivizačních služeb pro osoby se zdravotním postižením a seniory v Českých Budějovicích zkoumá, jaký dopad na poskytování sociálních služeb má vzrůstající demografická křivka seniorů a osob se zdravotním postižením v populaci na území správní obce s rozšířenou působností České Budějovice. Sociálně aktivizační služby jsou sociálními službami, které jsou zakotveny v zákoně č. 108/2006 Sb., o sociálních službách. Jsou poskytovány osobám v seniorském věku nebo osobám se zdravotním postižením. Tyto služby jsou pro zmíněné osoby velice důležité a potřebné, neboť prostřednictvím těchto služeb se tito lidé aktivně zapojují do společnosti. Cílem práce je zjištění stavu a navržení prognózy sociálně aktivizačních služeb pro osoby se zdravotním postižením a seniory v Českých Budějovicích. Výsledkem zkoumání jsou data ve formě grafů a tabulek, která podrobně popisují současnou situaci poskytovaných sociálních služeb ve správním obvodu obce s rozšířenou působností České Budějovice a nynější a předpokládané demografické složení obyvatelstva ve skupině senioři a osoby se zdravotním postižením.
Optimization of Social Stimulation Services for People with Disabilities and Seniors in České Budějovice
Keywords: optimalizace; osoba se zdravotním postižením; senior; sociálně aktivizační služby pro osoby se zdravotním postižením a seniory; sociální služby; optimization; person with disability; senior; social stimulation services for people with disabilities and seniors; social services