Pěstounská péče prarodičů z pohledu zaměstnanců orgánu sociálně-právní ochrany dětí - Vlčková, Dominika (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá problematikou pěstounské péče vykonávané prarodiči. Pěstounská péče je forma náhradní rodinné péče, při které pěstoun o dítě osobně pečuje a je zodpovědný za jeho výchovu. Pěstounem se může stát jednotlivec, manželé nebo partneři, jež vyhoví zákonem stanoveným podmínkám. Často to bývají prarodiče dítěte. Cílem bakalářské práce je zmapovat názory zaměstnanců orgánu sociálně-právní ochrany dětí na pěstounskou péči prarodičů se zaměřením na výhody a rizika této pěstounské péče. K dosažení stanoveného cíle byl využit kvalitativní výzkum, metoda dotazování, technika polostrukturovaného rozhovoru. Rozhovory byly realizovány s pracovníky náhradní rodinné péče na oddělení sociálně-právní ochrany dětí na městských úřadech, krajském úřadě ve vybraném kraji a magistrátě vybraného města. Získaná data byla zpracována metodou vytváření trsů. Z výsledků vyplývá, že i přes zápory, které pěstounská péče prarodičů přináší, mají pracovnice náhradní rodinné péče pozitivní subjektivní pocit na tuto formu péče. Velkou výhodou, oproti zprostředkovanému pěstounovi, je rodinná a citová vazba mezi prarodičem a dítětem. Dítě prarodiče zná většinou od útlého věku a je zvyklé na prostředí, kde prarodič žije. Tato bakalářská práce může být přínosná pro sociální pracovníky, kteří pracují s rodinou, protože poukazuje i na negativní stránky, jež pěstounská péče prarodičů přináší. Zároveň vyzdvihuje i výhody, které pěstounská péče prarodičů má.
Grandparents' foster care from the perspective of employees of the social and legal protection
Keywords: Náhradní rodinná péče; pěstounská péče; nezprostředkovaní pěstouni; prarodiče; sociálně-právní ochrana dětí; Surrogate family care; foster care; non-mediated foster parents; grandparents; social and legal protection of children