Výtvarná řada s prvky didaktické koncepce Marty Pohnerové na 1. stupni ZŠ - Šochová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce se zabývá pedagogickým modelem s názvem "Duchovní a smyslová výchova", který v 90. letech 20. století rozvinula výtvarná pedagožka Marta Pohnerová. Teoretická část této práce podrobně charakterizuje tuto originální didaktickou koncepci a rozebírá sémantiku stěžejních pojmů "duchovní" a "smyslové" z hlediska psychologie a filozofie. Dále detailně představuje strukturu a metodiku Duchovní a smyslové výchovy, kterou zasazuje do kontextu animocentrického proudu výtvarné výchovy. Současně s tím text analyzuje její aktuálnost z pozice současného kurikula předmětu. Projektová část práce představuje výtvarnou řadu s názvem "Toto jsem já", čítající pět vzájemně provázaných lekcí, jejichž koncept je inspirován Duchovní a smyslovou výchovou. Cílem projektové části je ověřit možnost uplatnění vybraných témat v současné praxi výtvarné výchovy.
Art Lesson Series with Elements of Marta Pohnerová's Didactic Concept at 1st Grade of Primary School
Keywords: Duchovní a smyslová výchova; Marta Pohnerová; animocentrismus; výtvarná výchova; smysly; spiritualita; Spiritual and sensual education; Marta Pohnerová; animocentrism; Art education; senses; spirituality