Teorie a metodika výuky "kata" ve východních bojových uměních\\ - Kulik, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Úkolem práce je objasnit obecný význam a základní principy kata a následně je prozkoumat v konkrétních východních bojových uměních. Předmětem zkoumání je kata v karate, v judu a v iaidu, kde také objasníme jejich metodiku nácviku. Následně srovnáme teorii a metodiku kat v těchto vybraných bojových uměních navzájem. Práce se skládá a teoretické části, obsahující obecnou charakteristiku kata, historii a charakteristiku jednotlivých zkoumaných bojových umění a jejich kata. Praktická část je tvořena metodikou jejich nácviku a jejich následným srovnáním. Na konci práce lze najít přílohu s fotografiemi. Hlavní přílohou je videozáznam kata Nanahon me z iaida, Nage no Kata z juda a kata Gekisai Dai I. s průpravnými cviky San Dan Gi a Renzoku Kumite i kata Sanchin s cvičením Sanchin Shime z karate. \\
Theory and methodology education "kató" in east battle art\\
Keywords: Kata; Karatedo; Iaido; Judo; Bunkai\\; Kata; Karatedo; Iaido; Judo; Bunkai\\