Mezinárodní obchod s tabákovými výrobky a tabákem - Picka, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2017)
Mezinárodní obchod s tabákovými výrobky a tabákem je jedním z největších trhů zaměstnávající nespočet lidí z celého světa. Začátky obchodu s tabákem se datují do kolumbovské doby, ve které byl do Evropy kromě brambor a rajčat dovezen i tabák, který se začal používat jako všelék. Rozšíření tabáku do celého světa dopomohla nejen závislost na nikotinu, která se stala znakem společenského postavení, ale zejména jeho léčivé účinky. Jelikož spotřeba tabáku rychle rostla, začali lidé trpět nemocemi způsobenými jeho kouřením. Z tohoto důvodu bylo kouření tabáku označeno za zdravotně škodlivé a začaly tak vznikat první omezení a regulace. Příkladem může být omezení propagace tabáko-vých výrobků či jejich úplný zákaz. Co se týče vzhledu tabákových výrobků, musí se řídit určitými pravidly, která stanovují, co se může a nemůže na jejich obalu vyskytovat. Mezi povinné položky patří složení tabákového výrobku a textové či obrázkové zdravotní varování. Tabákové výrobky mají významný vliv na fiskální politiku státu, což nepřímo ovlivňuje jejich finální cenu. Na tabákové výrobky je uvalena spousta daní a celních poplatků. Největší vliv na maloobchodní cenu tabákových výrobků má speciální spotřební daň, jejíž důsledky jsou uvedeny v literární rešerši. Poslední kapitola literární části práce se zabývá objemem exportu a importu tabákových výrobků z/do EU a zemí s nejvyšší spotřebou cigaret.
International trade of tobacco products and tobacco
Keywords: tabákové výrobky; import; export; mezinárodní obchod; tobacco products; import; export; international trade