Optimalizace protokolu pro derivaci dendritických buněk z kostní dřeně a srovnání se slezinovými dendritickými buňkami - Maršálková, Eliška (Jihočeská univerzita, 2014)
Dendritické buňky jsou hlavní antigen prezentující buňky imunitního systému. Jejich hlavní úlohou je zpracování a prezentování antigenu, a jako jediné jsou schopné vyvolat primární odpověď v naivních T buňkách. V práci bylo zkoumáno, jaký způsob derivace buněk kostní dřeně je nejoptimálnější pro získání co možná nejčistší populace dendritických buněk. Dále se porovnávala čistota, fenotyp, stupeň aktivace a množství produkovaných cytokinů v dendritických buňkách získaných ze sleziny nebo derivací z kostní dřeně.
Optimalization of the protocol for dendritic cell derivation from bone marrow and comparison with spleen dendritic cells