Hodnocení fyzické zátěže sester JIP - Mašátová, Milada (Jihočeská univerzita, 2012)
V této práci jsme se zabývali hodnocením fyzické zátěže sester pracujících na JIP. Fyzická zátěž je nedílnou součástí každodenní práce sester. Avšak práce sester na těchto provozech patří mezi vysoce fyzicky náročné, protože jsou zde hospitalizování pacienti s hrozícím nebo již probíhajícím selháním jednoho nebo i více orgánů. Tato práce ukazuje základní obraz nepříznivých následků fyzické zátěže a jejím cílem bylo zjistit míru fyzické zátěže na jednotlivých JIP. Teoretická část je zaměřena na celkovou charakteristiku JIP, anatomii pohybového systému, ergonomii, rizika pracovního prostředí a důsledky nadměrné fyzické zátěže. Praktickou část tvoří kvantitativní výzkum prováděný dotazníkovou metodou, pomocí kterého jsme se snažili potvrdit stanovené hypotézy. Hypotéza 1: Sestry pracující na JIP jsou vystaveny větší fyzické zátěži, než na standardní ošetřovací jednotce Hypotéza 2: Nejčastějším projevem fyzické zátěže sester je bolest zad Hypotéza 3: JIP disponují pomůckami usnadňujícími manipulaci s imobilním pacientem Celkově bylo rozdáno 200 dotazníků sestrám na JIP ve 3 jihočeských nemocnicích ? České Budějovice, Český Krumlov a Prachatice. Návratnost činila 183 vyplněných dotazníků (91, 5%). Po jejich zpracování zůstalo 171 kompletně zpracovaných dotazníků (85, 5%). Výsledky dotazníkového výzkumu byly vyhodnoceny a zaznamenány pomocí grafů a tabulek. Všechny tři hypotézy byly potvrzeny. Dále bylo zjištěno, že se setry příliš nezajímají o prevenci onemocnění, která mohou z velké fyzické zátěže vzniknout, a nepoužívají v maximální míře dostupné pomůcky.Výsledky práce by měly přispět pro zlepšení informovanosti sester a dále k zařazení do programu Školy zad.
Assessment of physical distress of staff nurses in intensive care units
Keywords: Fyzická zátěž; JIP; Manipulace s břemeny; Sestra; Zdraví; Physical burden; Intensive care unit; Handling loads; Nurse; Health