Chov koní v ekologickém zemědělství v jižních Čechách - Padrtová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2015)
V teoretické části bakalářské práce jsou popsány podmínky chovu koní v ekologickém zemědělství. V praktické části je uvedeno vyhodnocení chovu koní na ekologických farmách v jižních Čechách. Informace byly získány dotazníkovým šetřením a rozhovory s farmáři. 70 farmářů poskytlo požadované informace. Bylo zjištěno, že respondenti chovali 36 plemen převážně v malochovech. 41,4 % respondentů používalo k péči o zdraví koní přírodní léčebné metody. Nejoblíbenější byla bylinná léčba a homeopatie. Převládaly venkovní chovy a 70 % respondentů poskytovalo koním na pastvině nebo ve výběhu přístřešek. Běžnými způsoby reprodukce byly na ekofarmách individuální připouštění z ruky a umělá inseminace. Porody klisen probíhaly jak ve stájích, tak i na pastvině. 48,6 % respondentů používalo k výcviku koní přirozené metody. Koně byli nejvíce využíváni na turistické a rekreační ježdění a na údržbu krajiny. Hlavní činností farem byl nejčastěji chov skotu (64,3 %). 24,3 % respondentů považovalo svůj chov koní za rentabilní.
Horse breeding in organic farming in South Bohemia
Keywords: chov koní; ekologické zemědělství; horse breeding; organic farming