Dieta při cukrovce II. typu a možnosti rozšiřování jídelníčku diabetiků - Schreiberová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá dietou při onemocnění cukrovkou II. typu a možnostmi rozšiřování jídelníčku diabetiků. Teoretická část se věnuje charakteristice onemocnění a dietoterapii ? jaké diety je možné zařadit při onemocnění cukrovkou II. typu. Praktická část práce si klade za hlavní cíl rozšíření jídelníčku diabetiků vhodnými pokrmy. Na základě dotazníků bylo zjištěno, jaké pokrmy by diabetici ve svém jídelníčku uvítali a byly vytvořeny jejich receptury. Podle receptur byly připraveny jednotlivé pokrmy k ochutnávce a k hodnocení. Výsledky byly zhodnoceny a na základě statistického testu určeno, které pokrmy by diabetici do svého jídelníčku zařadili a které nikoli. Součástí praktické části práce je vzorový jídelníček, v němž jsou vybrané pokrmy zahrnuty.
Diet for IInd type diabetes and possibility of enriching diabetic diet
Keywords: dietoterapie; cukrovka II. typu; sladidla; jídelníček; rozšiřování; diet therapy; II type diabetes; sweeteners; diet; enriching