Ošetřovatelská péče u klientek s hojením operační rány za využití podtlakové terapie v gynekologicko-porodnické praxi - Vopálková, Natálie (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce se zabývá ošetřovatelskou péčí o klientky s hojením operační rány za využití podtlakové terapie v gynekologicko-porodnické praxi. Podtlaková terapie patří k moderním metodám v hojení ran a rozšířila se i do ostatních medicínských oborů. Jedním z nich, je obor gynekologie a porodnictví. Práce je členěna na dvě části, teoretickou a empirickou. V teoretické části je popsána historie hojení ran a podtlakové terapie, anatomie kůže, rozdělení a fáze hojení ran a současné trendy v hojení ran. Dále je v teoretické části popsáno využití podtlakové terapie v hojení operační rány v gynekologii a porodnictví a úloha porodní asistentky v péči o klientku s podtlakovou terapií. V empirické části byly zvoleny dva cíle, zmapovat zkušenosti porodních asistentek s využitím podtlakové terapie v gynekologicko-porodnické praxi a zjistit specifika ošetřovatelské péče o klientky s aplikovanou podtlakovou terapií. Zajímalo nás, zda mají porodní asistentky zkušenost s podtlakovou terapií a jestli znají konkrétní specifika ošetřovatelské péče o tyto klientky. Na základě těchto dvou cílů jsme si stanovili dvě výzkumné otázky. Jaké mají porodní asistentky zkušenosti s využitím podtlakové terapie v gynekologicko-porodnické praxi a jaká specifika, uvádí porodní asistentky v ošetřovatelské péči o klientky s aplikovanou podtlakovou terapií. Výzkumné šetření probíhalo kvalitativní formou, pomocí polostrukturovaného rozhovoru. Výzkumný soubor tvořilo 10 informantek pracujících na gynekologicko-porodnických odděleních. První výzkumná otázka zkoumala, jaké mají porodní asistentky zkušenosti s využitím podtlakové terapie v gynekologicko-porodnické praxi. Z výzkumného šetření bylo zjištěno, že všechny dotazované informantky mají zkušenost s využitím podtlakové terapie v gynekologicko-porodnické praxi a to nejčastěji u abdominálních laparotomií, konkrétně u operačních ran po abdominálních hysterektomiích, po císařských řezech, u dehiscencí ran a u špatně hojících se ran v oblasti břicha. Druhá výzkumná otázka zjišťovala, jaká specifika uvádí porodní asistentky v ošetřovatelské péči o klientky s aplikovanou podtlakovou terapií. Z výzkumného šetření vyplynulo, že ošetřovatelský proces u klientky s nasazenou podtlakovou terapií má svá specifika v mobilitě, hygieně, stravování a v péči o operační ránu. Z výzkumného šetření tedy bylo zjištěno, že všechny oslovené informantky se s podtlakovou terapií setkaly a mají zkušenost s ošetřovatelskou péčí o tyto klientky. Ale pouze některé dokázaly popsat, jak probíhá příprava všech potřebných pomůcek k první aplikaci a převazu operační rány s podtlakovou terapií. Některé informantky nedokázaly popsat samotný postup při převazu operační rány s podtlakovou terapií. Dále tápaly vyjmenovat omezení, jaká mají klientky s touto terapií a vysvětlit jejich řešení. Důvodem proč tomu tak je, může být fakt, že se tato metoda hojení nehojících se operačních ran, nepoužívá rutinně a každodenně v gynekologicko-porodnické praxi.Výstupem této práce jsou dvě informační mapy pro porodní asistentky pracující na gynekologicko-porodnických odděleních. První informační mapa znázorňuje přípravu pomůcek k první aplikaci a převazu podtlakové terapie a druhá informační mapa znázorňuje komplexní ošetřovatelskou péči o klientky s nasazenou podtlakovou terapií včetně edukace. Výsledky této práce mohou být také použity jako podklad pro odborné přednášky, konference a semináře pro porodní asistentky.
Nursing care for clients with surgical wound healing using vacuum therapy in gyneacological and obstetric practice
Keywords: ošetřovatelská péče; operační rána; podtlaková terapie; klientka; porodní asistentka; gynekologicko-porodnická praxe; nursing care; operation wound; negative-pressure wound therapy; client; midwife; gynaecology-obstetrics practice