Výuka jazyků v Evropské unii - Trochová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá výukou jazyků v Evropské unii. Jazykové vzdělávání považují představitelé EU za jednu z klíčových oblastí, protože znalost cizích jazyků je nezbytným předpokladem pro ekonomický růst EU a pro úspěšnou komunikaci. Tato práce sleduje vývoj vzdělávacích programů, které se podílejí na výuce jazyků, popisuje jejich cíle a strukturu. Dále uvádí legislativní akty institucí EU, které vymezují tuto oblast. V poslední části se zabývá otázkou jak je politika EU úspěšná. Nejprve je nastíněno, jaká je úroveň znalosti cizích jazyků v zemích EU, poté se práce zabývá otázkou, nakolik se daří aplikovat politiku EU v oblasti výuky cizích jazyků v České republice a konečně je zde uvedeno, jakým způsobem se do unijních programů zapojují školy v Jihočeském kraji.
Language teaching in the EU
Keywords: Celoživotní vzdělávání; Cizí jazyk; Jazyková rozmanitost; Mnohojazyčnost; Program celoživotního učení; Výuka cizích jazyků; Vzdělávací program; Evropská unie; Evropská komise; Lifelong Learning; Foreign language; Linguistic diversity; Multilinguism; Lifelong Learning Programme; Language teaching; Educational programme; European Union; European Commission