Konzumace vybraných složek potravy u romské minority - Olišarová, Věra; Tóthová, Valérie; Bártlová, Sylva; Dolák, František; Kajanová, Alena; Nováková, Dita; Prokešová, Radka; Šedová, Lenka (Společnost pro výživu, 2016)
Nadváha a obezita patří k onemocněním, jejichž výskyt v celosvětovém měřítku neustále stoupá. Mají dopad na všechny stránky lidského života, ale i zdravotní péči a její finanční náročnost. Jejich prevence se proto stala významným bodem strategií zaměřených na zlepšení zdravotního stavu populace. Pro zajištění efektivity těchto strategií je však nutné zmapování determinant (vč. faktoru etnicity), které mohou vznik nadváhy a obezity ovlivňovat. V České republice patří k nejpočetnějším minoritám Romové. Předkládaný příspěvek je proto zaměřen na nastínění vybraných jídelních zvyklostí právě u této minority, zejména pak příjmu ovoce a zeleniny, sladkého pečiva, sladkostí a tradičních romských jídel. Uvedená data pocházejí z analýzy výsledků výzkumného záměru s názvem „Obezita a nadváha u romské minority v Jihočeském kraji“. Ve výběrovém souboru bylo zastoupeno celkem 600 respondentů, z nichž 302 bylo z romské minority a 298 z většinové populace. Z výsledků vyplývá výrazně nižší míra konzumace ovoce a zeleniny u romské minority oproti většinové populaci. Zároveň byla u Romů potvrzena vyšší míra konzumace sladkého pečiva a četnější konzumace sladkostí. Zajímavé výsledky byly zaznamenány také v oblasti konzumace tradičních romských jídel, kde je ve srovnání s minulostí patrná nižší frekvence jejich konzumace. Byť se mohou tato zjištění zdát všeobecná, pro oblast prevence nadváhy a obezity jsou velmi podstatná. V kontextu k dalším ovlivnitelným faktorům přispívají k pochopení kulturních vzorců lidského chování, jejichž začlenění do preventivních programů může napomoci zvýšení jejich efektivnosti.
The consumption of selected food items of the Roma minority
Keywords: Složky potravy; Romové; sestra; edukace; Food ingredients; Roma; nurse; education