Příčiny a důsledky extremismu v České republice - Nový, Vít (Jihočeská univerzita, 2007)
Extremismus je v současné době podceňovanou hrozbou demokratického systému státu. Většina lidí nemá přehled o myšlenkách jednotlivých skupin a nedokáže docenit hrozbu, která jim potenciálně hrozí. Statistiky vykazované Policií ČR v rámci extremistického dění, udávají pozvolný, ale neustálý nárůst sympatizantů s extremistickými skupinami. Je otázkou, jaká prognóza pro extremismus se do budoucna zjeví jako pravdivá a zda extremismus v ČR zůstane i nadále v latentní podobě. Velkým úskalím této problematiky je samotná definice extremismu. V trestním zákoně se s tímto pojmem nesetkáme, jedná se spíše o termín politologický. Všeobecně pak do podvědomí lidí extremismus vstoupil spíše jako terorismus, respektive islámský terorismus. Tématem této bakalářské práce je extremismus v jeho základních podobách. V rámci toho se snaží zdokumentovat situaci extremismu v České republice, respektive v Trhových Svinech jeho základní nezákonné aktivity, delikventní chování osob sympatizujících s extremismem a také jeho možnou hrozbu pro společnost. Dále uvádí nástin postojů obyvatel Trhosvinenska k takovýmto skupinám, jejich znalost v této oblasti a poukazuje na možnou prevenci násilnického prosazování vlastních názorů extremistickými skupinami. V praktické části této bakalářské práce jsem zjistil, že se většina respondentů obává extremismu a to i přes fakt, že ne všichni zaznamenávají extremistické skupiny a jejich jednání ve svém okolí. Je zajímavé, že za nebezpečnější je považována pravicová forma extremismu. Řešení problematiky extremismu je složité a vyžaduje komplexní a systematické změny. Jedním krokem ke zlepšení situace by mohla být větší preventivní činnost na základních školách. Dalším krokem by mohlo být budování projektů zaměřených na volnočasové aktivity dětí a mládeže, které by také mohly sloužily jako kontrola potenciálních extremistů.
Causes and consequences of extremism in Czech republic
Keywords: extremismus; hnutí; skinheads; neonacisté; anarchoatonomové; extremism; movement; skinheads; neo-Nazis; anarchist and adherent of autonomy