Porovnání dopravních prostředků v zemědělství: traktory a nákladní vozidla - Štemberk, Martin (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato bakalářská práce analyzuje informace o dopravních prostředcích v zemědělství, traktorech a nákladních vozidlech. Práce je rozdělena na dvě časti, teoretickou a praktickou. V teoretické části se práce věnuje historii a vývoji dopravních prostředků. Dále jsou zde popsány základní požadavky na dopravní prostředky. V praktické časti bylo provedeno porovnání technických parametrů, ekonomické efektivity dopravních prostředků v zemědělské výrobě a byl vytvořen ukázkový model přepravy zemědělské komodity, ve kterém je provedeno porovnání nákladů na přepravu dle použitého dopravního prostředku. Na základě zjištěných dostupných informací a vypočítaných hodnot ekonomické efektivity byl vytvořen přehled parametrů jednotlivých strojů.
Comparison of means of transport in agriculture: tractors and trucks
Keywords: přepravní prostředky; traktor; nákladní automobil; spotřeba paliva; brzdová soustava; podvozek; means of transport; tractor; truck; fuel consumption; brake system; chassis