Příjmení v obci Bolešiny - Sommerová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Příjmení v obci Bolešiny Téma diplomové práce navazuje na bakalářskou práci, v níž autorka analyzovala běžnou mluvu v obci Bolešiny, okres Klatovy, patřící do jihozápadočeské nářeční podskupiny, konkrétně do její západní části. Tato práce se soustřeďuje na onomastiku výše uvedené obce a jejích správních částí. Předmětem analýzy jsou antroponyma, konkrétně příjmení místních obyvatel. Materiál je získán soupisem příjmení v obci, explorační metodou za pomoci rozhovorů jsou zjištěna jména lidí po chalupě. Klasifikace a rozbor antroponymického materiálu jsou provedeny na základě studia odborné literatury a s využitím tradičních klasifikačních postupů. Cílem diplomové práce je vytvoření přehledu o typech příjmení, jejich analýza a zachycení jmen po chalupě, tedy přispět k onomastice obce Bolešiny.
Family names in the village of Bolešiny
Keywords: běžná mluva; Bolešiny; Klatovy; common language; Bolešiny; Klatovy