Vliv nasycení kyslíku ve vodě na efektivitu intenzivního chovu candáta obecného (Sander lucioperca) v recirkulačním akvakulturním systému - Vojta, Petr (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou chovu candáta obecného (Sander lucioperca) v recirkulačním akvakulturním systému RAS v různých kyslíkových poměrech ( 50 - 80 % O-, 80-110% Os a O+ 110-150%). Candáti o W = 22,95 ? 15g, byli nasazeni do dvou totožných recirkulačních systémů s rozdílnými teplotami vody (20 a 23°C). Bylo hodnoceno: SGR, FCR, FC přežití a celkový zdravotní stav odchovávaných ryb v podobě hematologie, biochemie a stresových indikátorů. Výsledky prokázaly negativní vliv hypoxie (50-80%) na příjem krmiva, růst a celkové přežití experimentálních ryb chovaných v tomto prostředí v obou recirkulačních systémech s teplotou vody 20 i 23°C. U skupiny O- chované v RAS 20°C byl prokázán vyšší koeficient FCR= 1,11. Mezi skupinami normoxie a hyperoxie nebyl zaznamenán signifikantní rozdíl (p0,05). U zdravotního stavu byl zaznamenán signifikantní rozdíl (p0,05) skupiny O- od skupiny O+ a O v RAS 20°C při hodnocení TBARS (mozek, žábry a svalovina), při stanovení SOD v játrech, a GPx (mozek a svalovina). Stanovení procentních hmotnostních podílů HSI, SSI, VSI byly prokázány signifikantní rozdíly (p0,05) HSI A VSI u skupin O+ a O.
Influence of oxygen saturation in water on the efficiency of intensive breeding of pikeperch (Sander lucioperca) in the recirculating aquaculture system
Keywords: okounovití; candát obecný; kyslík; RAS; Percidae; Zander; oxigen; RAS; temperature