Analýza pastevních porostů ve vybraném zemědělském podniku a návrh vhodného systému a intenzity pastvy. - Tichá, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se v první části zabývá významem trvalých travních porostů, zakládáním a obnovou pastevních porostů, dále rozdělením agrobotanických skupin, homogenitou pastevních porostů a ošetřováním a hnojením travních porostů. Druhá část je zaměřena na chov skotu, užitkové vlastnosti a cíle v chovných stádech. Zabývá se přiblížením masného plemene Aberdeen Argus, které je chováno na sledovaných lokalitách. Dále organizací pastvy a rozdělením pastevních systémů. Třetí část obsahuje observační sledování trvalých travních porostů, kdy v zemědělském podniku byly vybrány pastevní plochy a pozorovány vlivy různých systémů pastvy na pastevní porost.Byly zjišťovány pícninářské charakteristiky porostu a byl navrhnut vhodný systém pastvy a systém využívání a ošetřování pastevních porostů. Sledování značně zkomplikovaly nadměrné srážky (povodně) v první třetině pastevního období.
The analysis of pastures in selected farm and recommendation of suitable grazing system and intensity
Keywords: Klíčová slova: Trvalé travní porosty; druhová diverzita; kvalita píce; pastva; kosení; výživný režim stanoviště; vodní režim stanoviště; porostová skladba; stavy skotu; pastevní směsi; agrobotanické skupiny; chov skotu; pastevní systémy.; Keywords: Permanent grassland; species diversity; forage quality; grazing; mowing; nutrient regime; the number of cattle; pasture mixtures; botanical groups; cattle breeding; grazing systems.