Městská organizace Svaz důchodců ČR České Budějovice jako jedna z možností trávení volného času v období stáří - Drábková, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá problematikou trávení volného času seniorů v rámci Městské organizace Svaz důchodců ČR České Budějovice, která sdružuje seniory a dle svých možností jim nabízí aktivity pro naplnění volného času. Práce vysvětluje základní pojmy a specifika související s obdobím stáří, uvádí nároky na trávení volného času ve stáří a rovněž přináší podrobnější náhled na nabídku volnočasových aktivit uvedené organizace. Práce obsahuje výzkum, který je zaměřen na aktivní členy Městské organizace Svaz důchodců ČR České Budějovice. Zabývá se tím, zda volnočasové činnosti poskytují členům určitou seberealizaci a potřebnou sociální integraci. Provedeným výzkumným šetřením bylo potvrzeno, že organizace přináší seniorům přirozenou vztahovou síť a přátele. Výzkum dále potvrdil, že nabídka volnočasových činností umožňuje všestranné trávení volného času, a že pomáhá udržovat seniory aktivní. Na základě vyhodnocení výzkumu přináší návrhy na zlepšení či doplnění volnočasových aktivit tak, aby lépe odpovídaly potřebám členů Městské organizace Svaz důchodců ČR České Budějovice.
The Municipal Association of pensioners CZ, České Budějovice as one of options for spending leisure time during our retirement
Keywords: Období stáří; důchodce; volný čas; volnočasové činnosti; Městská organizace Svaz důchodců ČR České Budějovice; Old age; pensioner; leisure time; leisure time activities; The Municipal Association of pensioners CZ; České Budějovice