Úloha sestry v self-monitoringu v domácím prostředí. - Adamčáková, Marta (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce se zabývá problematikou úlohy sestry při monitoringu v domácím prostředí. Věnuje se správnosti provádění domácího měření v domácím prostředí pacienta. Tato práce poukazuje na důležité činnosti sestry, vedoucí ke zkvalitnění výsledků domácího měření. Práce poskytuje pohled sestry na činnosti v oblasti self-monitoringu, ale také i pohled na zkušenosti, potřeby a očekávání pacientů. Teoretická část se zaměřuje na definici self-monitoringu, jeho správné provedení, potřebě a nejčastějším způsobu využití v české zdravotnické praxi, zaměřené na prevenci, diagnostiku a léčbu chronických onemocnění. Definuje a přibližuje onemocnění, které se nejčastěji pojí se self-monitoringem vykonávaném pacientem v domácím prostředí. Z rozhovorů se sestrami a pacienty vyplynul jejich pohled na činnosti sestry, vedoucí ke kvalitním výsledkům, díky dobře vykonanému domácímu sebeměření pacienta. Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat činnosti a znalosti, které jsou potřebné pro naplnění úlohy sestry v self-monitoringu v domácím prostředí pacienta. Z šetření vyplynulo, že sestry pracující ve specializovaných ambulancích svou činnost vykonávají na nejlepší úrovni ze všech dotázaných sester. Kvalitu sester z těchto ambulancí potvrdily znalosti a rozhled dotázaných pacientů navštěvujících specializované ambulance. Dále z výzkumného šetření vyplývá, že sestry pracující v ordinacích obvodních lékařů nezajišťují dostatečně individuální potřebu pacienta na poli edukace, učení a informovanosti v oblasti self-monitoringu. Na základě rozhovorů se sestrami z nemocničních oddělení a hospitalizovaných pacientů v nemocničním zařízení vyplynulo, že sestry v průběhu hospitalizace pacienta, u kterého byla diagnostikovaná hypertenze, nebo diabetes mellitus, nevykonávají činnosti vedoucí k zajištění self-monitoringu v domácím prostředí. Jedná se o činnosti jako jsou edukace, podávání informací, nácvik měření a další.
The role of a nurse at client's home in self-monitoring.
Keywords: sestra; hypertenze; glykémie; pacient; self-monitoring; sebeměření domácí měření; nurse; hypertension; glycemia; patient; self-monitoring; self-measurement; home measurement