Oceňování a účtování zásob ve fázi pořízení a ve fázi výdeje do spotřeby v dřevozpracujícím výrobním družstvu - Puklická, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Účetní jednotka volí mezi několika způsoby ocenění k vyjádření hodnoty svých zásob. Výše nákladů, vyplývající ze způsobu ocenění, ovlivní velikost hospodářského výsledku. Bakalářská práce se skládá ze dvou částí. Teorie popisuje členění zásob a jejich charakteristiku, způsoby účtování zásob a způsoby oceňování zásob. Navazuje seznámení s Dřevozpracujícím výrobním družstvem. Dřevozpracující výrobní družstvo mi poskytlo informace pro zpracování cíle práce, kterým je porovnat metody oceňování a zjistit jejich vliv na výsledek hospodaření. Tři různé možnosti ocenění jsou aplikovány na vybrané zásoby družstva: metoda pevné ceny, metoda FIFO a metoda váženého aritmetického průměru proměnlivého.
Valuation and accounting of inventory at the acquisition stage and the stage of consumption to output in the wood production team
Keywords: oceňování; účtování; zásoby; zisk; valuation; accounting; inventory; profit