Hodnocení efektivnosti investičního projektu - Bednářová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
Cílem této práce bylo vyhodnotit efektivnost investičního projektu a jeho dopad na finanční situaci podniku. Jednalo se o projekt zaměřený na rozšíření lázeňské infrastruktury v areálu Bertiných lázní, které se nacházejí v Třeboni. Podnětem pro tvorbu projektu byla skutečnost, že v nabídce služeb Bertiných lázní, se jako nejslabší místo jevila nabídka wellness. Co se týče financování projektu, byla podána žádost o dotaci, která byla následně přidělena. Dále bude financováno pomocí úvěru. V souvislosti s výše uvedenými skutečnostmi, byly vypracovány dvě investiční varianty. První varianta byla počítána bez dotace a to pouze z důvodu srovnání finanční udržitelnosti projektu. V druhé variantě byla již zahrnuta dotace. Obě investiční varianty byly zhodnoceny pomocí peněžních a ziskových metod, kdy se jako efektivnější prokázala varianta s dotací. Na závěr došlo také k zhodnocení dopadu investice na finanční situaci podniku, v podobě tvorby dlouhodobého finančního plánu a následného vyhodnocení pomocí vybraných ukazatelů. Prokázalo se, že investice má významný vliv na finanční situaci podniku. Nejen, že se jejím vlivem zvýší celková zadluženost, ale zvýší se také rentabilita vlastního kapitálu, což je pro Bertiny lázně příznivé.
Evaluation of the effectiveness of the investment project
Keywords: investice; projekt; efektivnost; peněžní kritéria; zisková kritéria; finanční dopad; investment project efficiency; financial criteria; profit criteria; the financial impact