Problematika Gender Pay Gap v zemích Evropské unie a v České republice - Bendlová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá problémem Gender Pay Gap, který představuje průměrné rozdíly mezi příjmy mužů a žen. Znamená to, že ženy jsou platově diskriminovány, protože jejich platy jsou o 17 % nižší než platy mužů (v České republice mají ženy o 25 % menší mzdy než jejich mužští kolegové). První část práce pojednává o historickém zapojení žen na trhu práce a o jejich právu na vzdělání. Další kapitola popisuje současnou situaci genderových nerovností a různé typy diskriminace žen. Ústřední část práce vysvětluje hlavní důvody existence Gender Pay Gap jako důsledku horizontální a vertikální segregace trhu práce. Jedna z posledních kapitol se zaměřuje na nástroje k eliminování platových nerovností pomocí legislativy Evropské unie. Závěr práce srovnává snahy o rovné příležitosti v Evropské unii a v České republice. V severských státech jako je Švédsko nebo Norsko již proběhly pozitivní změny a je zde šance na eliminaci mzdových mezer i v České republice.
The Issue of Gender Pay Gap in countries of European Union and the Czech Republic
Keywords: gender pay gap; rovné příležitosti; diskriminace; genderové stereotypy; genderová role; horizontální segregace; vertikální segregace; gender pay gap; equal opportunities; discrimination; gender stereotypes; gender role; horizontal segregation; vertical segregation