Nálezy zvířecích kostí z Jilemnice - Kovačiková, Lenka (Státní okresní archiv Semily, 2018)
Soubor 298 zvířecích kostí a zubů byl získán v roce 2016 při záchranném archeologickém výzkumu ve východní části zámeckého parku v Jilemnici (okr. Semily), v místě tzv. zahradního domu (st. p. 59).1 Vybíraný osteologický materiál, který byl velmi často promísen s kosterními pozůstatky lidí, byl datován na základě keramiky do několika období.2 Kosterní nálezy (tab. 1) pocházely z období vrcholného a pozdního středověku (VS1-VS2; 4 % všech kostí), vrcholného a pozdního středověku až novověku (VS1/2-NO1; 30,9 % kostí) a novověku (NO1-2; 1,7 % kostí). U majoritní části souboru (63,4 % nálezů) nelze vyloučit, že se jedná o pozůstatky recentní fauny (VS1/2-REC, NO1-REC; tab. 1), proto tato část souboru nebyla podrobně hodnocena.
Animal bone remains from Jilemnice
Keywords: Jilemnice; archeozoologie; archaeozoology; Jilemnice