Územní polarita socioekonomické diferenciace Švýcarska - Chudý, Vít (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá tématem územní polarity socioekonomické diferenciace Švýcarska. Rovněž se také zaměřuje na sledování disparit, nerovnoměrného rozvoje regionů a zkoumání heterogenního postavení jednotlivých územních celků. K hodnocení jsou zvoleny ukazatele, které jsou podloženy sekundárními kvantitativními statistickými údaji. Ty zjišťují postavení regionů z ekonomického, sociálního a ostatního pohledu. Cílem je nalezení hlavních determinantů a příčin na různý rozvoj jednotlivých regionů. Ukazatele po jejich zhodnocení v analytické části práce jsou dále využity v syntéze. Zde se pomocí statistických metod určí, jestli jednotlivé regiony patří spíše k těm vyspělejším nebo k méně úspěšným.
Territorial polarity socio-economic differentiation in Switzerland
Keywords: Švýcarsko; nerovnoměrný rozvoj; kantony (NUTS 3); NUTS 2; územní polarita; socioekonomická diferenciace; regionální disparity; Evropa; Switzerland; uneven development; cantons (NUTS 3); NUTS 2; spatial polarity; socioeconomic differentiation; regional disparity; Europe