Jiří Douglas Sternberg (1888-1965) - Zemanová, Jiřina (Jihočeská univerzita, 2008)
Předkládaná práce se snaží představit Jiřího Douglase Sternberga (1888 - 1965) ve vztahu k době, ve které žil a také společenské vrstvě, ke které náležel. Byl potomkem starobylého českého šlechtického rodu, jehož kořeny sahají nejméně do poloviny 13. století. Členové jeho rodu vždy zastávali v českém státě významná postavení v politice i kultuře a stejně tak na přelomu 19.a 20. století měli své pevné místo u císařského dvora. Dějinné zvraty první poloviny 20. století však významně proměnily nejen život Sternbergů, ale i šlechty jako společenské vrstvy vůbec. První zásadní zlom představovalo založení Československé republiky a schválení jejích prvních zákonů, především zákona o pozemkové reformě. Aristokracie tak byla téměř vysunuta ze života společnosti, ale i přesto si dál zachovávala svou výlučnost a tradiční životní styl. Změna postoje se začala projevovat až v období krize státu po roce 1938, kdy šlechta sama vyjádřila republice svou loajalitu a podporu. Sympatie vůči šlechtě však znovu vzaly za své po roce 1948, kdy byla šlechta definitivně zbavena svého majetku a odsunuta až na okraj společnosti.
Jiří Douglas Sternberg (1888-1965)