Ohlédnutí se za svou životní cestou - Kavková, Adriana (Jihočeská univerzita, 2018)
Stáří je obdobím životního bilancování. Senioři v této etapě hodnotí svůj dosavadní život zamýšlí se nad tím, zda ho prožili tak, jak si představovali; poohlíží se za výsledky, které po sobě zanechali a hodnotí své omyly, jež na cestě životem udělali. Bakalářská práce se zaměřuje na retrospektivní pohled seniorů na svůj dosud prožitý život. Oporu pro zvolené téma tvoří problematika stáří a stárnutí; výchozím bodem je Eriksonovo pojetí stáří, především je věnován prostor osmému a devátému věku a jejich vývojových úkolů. Dále je představen koncept kvality života. Praktická část se zaměřuje již na životní příběhy konkrétních respondentek. Soustředí se na mapování událostí, které ve svém životě považují za důležité, co při pohledu zpět hodnotí jako přínosné, pozitivní, ale také čeho naopak litují. Kvalitativní výzkum je realizován prostřednictvím hloubkových rozhovorů se seniorkami.
Looking back at life
Keywords: stáří; třetí věk; gerontopsychologie; významné životní události; kvalita života; old age; third age; gerontopsychology; significant life events; the quality of life