Dramatická výchova jako nástroj integrace osob s mentálním postižením - Breuerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Hlavním tématem této bakalářské práce je využití dramatické výchovy při práci s jedinci s mentálním postižením. Teoretická část obsahuje pojem dramatická výchova, mentální postižení, ale také v neposlední řadě nastínění rozdílu mezi dramatickou výchovou a dramaterapií. Důležitou součástí je stručné vysvětlení metod a cílů dramatické výchovy vhodných při práci s cílovou skupinou klientů. Praktickou částí je měsíční dramatický projekt zaměřený na práci s mentálně postiženými jedinci. Cílem je pomocí vhodných aktivit a činností napomoci kladnému rozvoji osobnosti, integraci do společnosti a orientaci se při běžných činnostech v životě každého člověka. Možnost aplikovat daný projekt mi byla umožněna v divadelní společnosti KULA v Jičíně.
Dramatherapy as a tool for integration of persons with mental disabilities
Keywords: Dramatická výchova; dramaterapie; integrace; teorie a přístupy; volný čas; hra; jedinci s mentálním postižením.; Drama education; dramatherapy; integration; theory and attitudes; free time; play; mentally disordered individuals.