Radioterapie kožních nádorů nemelanomového typu - Menclová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Kožní nádory nemelanomového typu (především bazaliomy a spinaliomy) představují významnou skupinu nádorových onemocnění, se stále rostoucí incidencí v lidské populaci. V současné terapii těchto nádorů zaujímá mimo chirurgické léčby pevné postavení také radioterapie a to především pro svoji jednoduchost aplikace, bezbolestnost a velmi dobrý výsledný kosmetický efekt. Cílem radioterapie je homogenní dávková distribuce v celém ozařovaném cílovém objemu. Tato distribuce je ovlivněna výběrem konkrétních ozařovacích podmínek, které jsou voleny individuálně pro každého ozařovaného pacienta. Volba ozařovací techniky je podmíněna řadou faktorů, jako je například histologický nález, lokalizace tumoru, TNM klasifikace atd. Výsledky dat zpracovaného souboru pacientů, kteří byli ozáření na Radioterapeutické a onkologické klinice FNKV v období 2001-2006 s kožními nádory nemelanomového typu, ukázaly stále se zvyšující incidenci těchto typů nádorů, což potvrzuje aktuálnost daného tématu.
Radiation therapy of non-melanoma-type skin tumors
Keywords: bazaliom; brachytherapie; dávková distribuce; radioterapie; spinaliom; basal cell cancer; brachytherapy; dose distribution; radiation therapy; squamous cell cancer