Výskyt a prevalence Nosema spp. u včely medonosné (Apis mellifera) - Anderlová, Jana (Jihočeská univerzita, 2013)
Nosemóza je závažné onemocnění včel způsobené mikrosporidiemi Nosema apis a Nosema ceranae. Oba druhy jsou hojně rozšířeny po světě i v České republice. Cílem této diplomové práce bylo vyhodnotit výskyt a prevalenci Nosema spp., popsat druhovou variabilitu a posoudit vliv sezóny. Pro identifikaci druhů rodu Nosema byla využita molekulární metoda PCR amplifikující část genu kódujícího malou ribosomální podjednotku rRNA. Celkem bylo vyšetřeno 77 vzorků od 17 chovatelů, z nichž bylo 71 % (55 vzorků) pozitivních na výskyt Nosema spp. Vzorky byly odebírány v pěti obdobích v letech 2011?2012. Ve všech chovech se vyskytovala jak N. apis, tak i N. ceranae. V roce 2011 byl zjištěn výskyt pouze N. apis, až na jeden vzorek, kde byla detekována smíšená infekce. V roce 2012 byly detekovány smíšené infekce, anebo se vyskytovala samostatně N. ceranae. V tomto roce byla úplná absence samostatného výskytu N. apis. Nejvíce pozitivních výsledků bylo detekováno v podzimních a zimních měsících.
Occurrence and prevalence of Nosema spp. in European honey bee (Apis mellifera)
Keywords: včela medonosná; Nosema spp.; PCR; diagnostika; prevalence; honey bee; Nosema spp.; PCR; diagnostic; prevalence