Česká autorská pohádka ve 30. letech dvacátého století a její současnost jako inspirační zdroj pro vytvoření autorské knihy. - Trmalová, Anna (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce "Česká autorská pohádka ve 30. letech dvacátého století a její současnost jako inspirační zdroj pro vytvoření autorské knihy" se skládá ze dvou částí teoretické a praktické. Teoretická část je zaměřena na historii autorské pohádky, na její znaky, formu a vývoj. Práce mapuje zejména autorskou pohádku především na českém území, a to v časovém období od 30. let dvacátého století až po současnost. Praktická část se zabývá autorskou knihou vycházející a inspirující se především tvorbou spisovatele a ilustrátora Petra Síse. Tento autor se stává hlavním inspiračním zdrojem pro vytvoření vlastní autorské knihy (pohádky), a to včetně vlastního textu a ilustrací.
Czech fairy tale in the 30s of the twentieth century and its present as a source of inspiration for the creation of artist's books.
Keywords: Autorská pohádka; Karel Čapek; Dášenka; 30. léta 20. století; knižní obálka; autorská kniha; současní představitelé autorské pohádky; Petr Sís; an authorial fairy tale; Karel Čapek; Dášenka; the thirties of the twentieth century; a book jacket; an authorial book; actual representatives of an authorial book; Petr Sís