Vývoj kresby u dětí na 1. stupni ZŠ - Procházková, Olga (Jihočeská univerzita, 2007)
Diplomová práce hlouběji analyzuje dětskou kresbu lidské postavy a sleduje její vývoj v průběhu celého prvního a na počátku druhého ročníku 1. stupně ZŠ. Teoretická část podrobněji charakterizuje vývojovou etapu mladšího školního věku po stránce motorického, percepčního, kognitivního, emočního a sociálního vývoje. Detailněji popisuje problematiku kresebného projevu včetně vývojových stadií výtvarného zobrazování. Praktická část rozebírá dětskou kresbu lidské postavy a sleduje proměny některých jejích znaků. Cílem práce bylo posouzení vývojového posunu ve výtvarném projevu dětí na 1. stupni ZŠ v časovém rozpětí jednoho kalendářního roku.
The development of Childrens' drawings during their first academic year and the beginning of their second of a primary school