Žánr fantasy a jeho využití při práci s dětmi a mládeží ve volném čase - Smrčková, Barbara (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá žánrem fantasy a jeho využitím při práci s dětmi a mládeží ve volném čase. Na základě výzkumu oblíbenosti žánru mezi dětmi a mládeží jsem pro svůj projekt zvolila jako inspirační zdroj románový cyklus o H. Potterovi. Teoretická část zahrnuje popis čtenářské preference žánru v rámci výzkumu českého dětského čtenářství z let 2013 - 2014, který realizoval Knihovnický institut Národní knihovny České republiky. Práce obsahuje také zjištění preference žánru, které předkladatelka práce ověřila v Jihočeské vědecké knihovně v Českých Budějovicích. Teoretická část obsahuje také definici žánru fantasy, stručné představení autorky a série děl. Praktická část spočívá ve vytvoření a ověření konkrétního projektu, který byl inspirován tvorbou o H. Potterovi. Projekt, určený pro věkovou kategorii dětí od 8-11 let, proběhl na ZŠ Trhové Sviny. Následuje závěrečná reflexe a ověření.
The Fantasy Genre and its Use in the Work with Children and Adolescents in Leisure Time
Keywords: fantasy; literatura; čtenářská preference; Harry Potter; magický svět; J. K. Rowlingová; projekt; děti; školní družina; fantasy; literature; reading preferences; Harry Potter; magic world; J. K. Rowling; project; children; school club