Svítidla - konvolut osvětlovacích těles - Vodáková, Helena (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce představuje svítidla jako výtvarné předměty vnášející světlo do našich domovů a působící na naši náladu. Objekty jsou modelované z keramické hlíny, kombinované se sklem. Jsou určena k instalaci na stůl, zem, na stěnu a strop. Pro jejich tvar jsem se nechala inspirovat MIKROKOSMEM = světem jednobuněčných živočichů, především prvoků. Je to svět plný bizardních struktur a tvarů. Jejich jednoduchost a účelnost nabízí nepřeberné množství nápadů. Každý z objektů má předobraz v některém z prvoků. Jejich tvary, druhové určení, podmínky, ve kterých žijí, určovali vzhled svítidel. Ačkoli je spojuje inspirační zdroj, představují jednotlivá svítidla originální, solitérní objekty.
The Luminars - a convolute of illuminational bodies
Keywords: Ozdobná svítidla; mikroorganismy; prvoci; keramická plastika; světelná instalace; umělecká plastika; soubor objektů.; Decorating luminars; microorganism; protozoans; installation; artistic plastics; collection of objects.