K vybraným překladům básnické skladby The Raven od E. A. Poea - pokus o komparaci - Grúz, Michael (Jihočeská univerzita, 2014)
Téma diplomové práce je K vybraným překladům básnické skladby The Raven od E. A. Poea pokus o komparaci. Práce se zabývá srovnáním českých převodů této básně do češtiny, a to s časovým omezením na dobu posledních dvaceti. Zároveň bude přihlédnuto k originálnímu textu, jelikož s překladem uměleckého textu často dochází k významovým posunům. Přitom však nebudou opomíjeny nejrůznější estetické kvality jazyka originálního a cílového. Součástí práce bude observace učebnic pro základní a střední školy a zároveň pokus o určení, který překlad se vyskytuje nejčastěji a který proto může být považován za kanonický. Výstupem práce by měla být analýza hodnotící vhodnost zařazení tohoto překladu do učebnic a případný návrh překladu alternativního.
Concerning Chosen Translations of the Poem The Raven by E. A. Poe - an Attempt at a Comparison
Keywords: Edgar Allan Poe; The Raven; Havran/Krkavec; překlad; komparace; učebnice literatury a čítanky; Edgar Allan Poe; The Raven; The Rook/The Raven; translation; comparison; literature textbooks and reading books