Sekularizace venkova na příkladu Holašovic - Bauerová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Autorka práce v první kapitole představuje několik vymezení pojmu sekularizace za pomoci různých vědeckých disciplín. Od obecného pojmu sekularizace přechází v další kapitole k sekularizaci venkova. V této části práce se pokouší vysvětlit odnáboženštění českého venkova na konkrétním místě, pomocí rozhovorů se starousedlíky z vesnice Holašovice. V poslední části práce se zabývá sekularizací jako desakralizací času a prostoru.
Secularisation of the Countryside Shown on the Example of Holašovice
Keywords: sekularizace; náboženství; církevní obřad; osvícenství; desakralizace; církev; secularisation; religion; religious ceremony; enlightenment; communism; desacralisation; chuch