Řešení revitalizace brownfields v České republice a ve Francii - Nováková, Blanka (Jihočeská univerzita, 2017)
Tato diplomová práce se zabývá revitalizacemi degradovaných, nevyužívaných objektů, zvaných brownfields. Hlavním cílem je porovnání přístupu řešení těchto ploch v České republice a ve Francii. Pro demonstarci jsou zde uvedeny dvě případové studie. Regenerace bývalého textilního závodu v regionu Nord Pas de Calais a současný textilní brownfield ležící ve Strakonicích s představením návrhů na jeho využití. Ze zdrojů uvedených v práci je zřejmé, že oba státy využívají rozdílných přístupů k řešení daného problému. Francie si v této problematice počíná o mnoho lépe, a to z důvodu větších zkušeností, protože se snaží zmíněné plochy transformovat již od 70. let. 20. století. Mezi silné nástroje patří veřejné pozemkové organizace EPF. Regeneracím také napomohla spolupráce veřejného a soukromého sektoru, doplnění legislativních nástrojů o strategické plánování a také nepřímé daňové nástroje. Nejpoužívanějším nástrojem při řešení regenerací je ZAC, jehož funkce spočívá v předpřipravení pozemků pro novou výstavbu. Česká republika se danou problematikou začala zabývat po roce 1989, intenzivněji však kolem roku 2000. Mnoho brownfields se podařilo již vyřešit, ale stále jich hodně zbývá. Největší překážkou revitalizací jsou stále nevyřešené majetkoprávní vztahy. Řešení probíhá zejména pomocí fondů z EU a stále zde není dostatečná snaha ze strany veřejného sektoru.
The solution of brownfields revitalization in the Czech Republic and France
Keywords: brownfield; typologie brownfields; řešení brownfields; revitalizace; Nord-Pas-de-Calais; okres Strakonice; EuraTechnologies; Přádelna Strakonice; brownfield; brownfields typology; brownfields projects; revitalisation; Nord-Pas-de-Calais; district of Strakonice; Filature in Strakonice