Subjektivně vnímaná kvalita života měřená u chronicky nemocných - Mozorová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zaměřuje na kvalitu života chronicky nemocných z hlediska jejich subjektivně vnímané životní spokojenosti a smysluplnosti života. Teoretická část bakalářské práce se věnuje zmapování pojmu kvalita života, zabývá se tedy jeho vývojem, odlišnostmi v pojetí různých vědních disciplin a institucí, úskalími jeho vědeckého definování a způsoby hodnocení a měření. Samostatné kapitoly jsou věnovány kvalitě života ve zdravotnictví, psychologickému pojetí kvality života a problematice kvality života a životního smyslu. Cílem práce bylo zjistit míru spokojenosti se životem a některými jeho dílčími, předem stanovenými oblastmi (nálada, práce, rodinné vztahy, volný čas, společenský život, vztah s partnerem) u chronicky nemocných a zjištěné výsledky porovnat se vzorkem zdravé populace. Tento výzkum byl proveden kvantitativní metodou pomocí anonymního dotazníku. Jako zkoumaný soubor bylo vybráno třicet pacientů Rehabilitační ambulance Družstevní Mudr. Veselého v Třebíči, který byl porovnán s třiceti náhodně vybranými zástupci zdravé populace. Ze zjištěných výsledků vyplývá, že míra životní spokojenosti chronicky nemocných pacientů není výrazně nižší než u zdravé populace. Zdravotní stav tedy není nejvýznamnějším faktorem určujícím kvalitu života, mnohem důležitější roli má při subjektivním hodnocení kvality života spokojenost s rodinnými vztahy a životním partnerem, kladné sebehodnocení a pociťovaná smysluplnost života. Při měření kvality života je nutné přihlížet k celému souboru ukazatelů. Je třeba zkoumat především subjektivní faktory, které ukazují, jak lidé sami hodnotí svůj život. Bakalářská práce může být pro studenty vítaným prvkem k teoretickému prohlubování studia kvality života i příspěvkem do diskuze o hodnocení kvality života jako takové.
The subjective perception of quality of life by chronically ill patients
Keywords: Kvalita života Chronicky nemocný; Health Related Quolity of Life (HRQoL); Životní spokojenost Osobní pohoda (Well-being); Smysluplnost života; Quality of Life; Chronically ill Patient; Life Satisfaction; Well being; Meaningfulness of life