La réécriture du mythe : Dom Juan de Molière - Burianová, Nikol (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou literárních mýtů, zejména pak přepisem literárního mýtu Dona Juana z per Tirsa de Moliny a Jeana-Baptista Poquelina, známějšího jako Moliere. V teoretické části je krátce nastíněna problematika uchopení a přepisování literárních mýtů, kdy hlavní důraz je kladen na vyjasnění terminologie potřebné pro následnou analýzu. Pro danou práci je klíčová jasná artikulace a stanovení si mytémů, které tvoří základní mytickou strukturu analyzovaných děl. V praktické části se práce nejprve věnuje španělskému hypotextu, Sevillský svůdce a kamenný host, který ustanovil literární tradici donjuanského mýtu. Následně se do centra pozornosti dostanou tři další verze, které z daného tématu vytvářejí skutečný literární mýtus - Molierova tragikomedie Don Juan neboli hostina kamene a její přepracování a převedení do poezie dramatikem Thomasem Corneillem. Cílem práce je ukázat nakolik kontext vzniku díla a dobová estetika proměňují uchopení a rozpracování mytémů, a tím aktualizují daný literární mýtus.
Rewriting myth: Molière's Don Juan
Keywords: Literární mýtus; Tirso de Molina; Moliere; Thomas Corneille; přepisování mýtů; mytémy; francouzské divadlo 17. století; Literary myth; Tirso de Molina; Moliere; Thomas Corneille; rewriting of myths; mythemes; French 17th century drama