Možnosti zlepšení jakosti vody v malých povodích vlivem krajinného plánování z pohledu nutrientů - Vlk, Daniel (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce má za cíl poukázat na problematiku zvyšování koncentrací živin v povodí, a následně v dalších přírodních složkách, především ve vodě. Práce se zabývá nejvíce problémovými živinami, které mají především vliv na kvalitu vody jako je dusík a fosfor. Následně je zde rozepsán koloběh obou již zmiňovaných látek. Právě tyto prvky přicházejí do prostředí vlivem lidské činnosti v nadměrném množství. Jejich přirozené koloběhy jsou tak narušeny, což může vést k znehodnocení přírodních stanovišť.
The possibilities of water quality improvement in small catchments by landscape planning from the viewpoint of nutrients
Keywords: dusík; fosfor; eutrofizace vod; jakost vody; živiny; nitrogen; phosphorus; eutrophication; water quality; nutrients