Analýza působnosti a spolupráce složek integrovaného záchranného systému ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov - Košner, Luboš (Jihočeská univerzita, 2019)
Téma bakalářské práce "Analýza působnosti a spolupráce složek integrovaného záchranného systému ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov" bylo zvoleno s ohledem na dlouhodobý profesní zájem autora práce; zároveň se autor snažil vybrat takové téma a zpracování, které by mohlo současné podobě integrovaného záchranného systému v dané lokalitě být určitým přínosem. Práce se v první teoretické části zabývá rešerší literatury a právních předpisů týkajících se integrovaného záchranného systému. Dále jsou zde popsány principy fungování integrovaného záchranného systému, jeho koordinace a dokumentace. Na závěr jsou popsány jednotlivé složky integrovaného záchranného systému. Práce se dále snaží přinést i nové poznatky o fungování tohoto systému, jeho flexibilitě, slabých a silných stránkách. Práce přináší i úvahy nad danou problematikou a snaží se přinést nový pohled na její principy, a to zejména v druhé praktické části práce, kde jsou zpracovány výsledky provedeného výzkumu. Výzkumným cílem bakalářské práce byla analýza působnosti a spolupráce složek integrovaného záchranného systému ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov. Pro získání výsledků výzkumu a pro zodpovězení výzkumné otázky byl použit kvalitativní výzkum s metodou polostrukturovaného rozhovoru s otevřenými otázkami. Provedené rozhovory byly analyzovány a následně z dat získaných výzkumem a provedeného informativního šetření byla vypracována SWOT analýza. V rámci SWOT analýzy byl sestaven přehled o slabých a silných stránkách stávajícího systému, shrnuty příležitosti a hrozby. Výsledky jsou podrobně popsány v kapitole Výsledky, a následně je o nich diskutováno. Autor se domnívá, že cíl práce, tedy analýza působnosti a spolupráce složek integrovaného záchranného systému v obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov, byl splněn. Odpovědí na výzkumnou otázku je, že spolupráce složek integrovaného záchranného systému ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Český Krumlov a využití schopností všech složek integrovaného záchranného systému při řešení mimořádné události probíhá dle platné legislativy a systém integrovaného záchranného systému byl pomocí SWOT analýzy vyhodnocen tak, že klady převažují, byť minimálně, nad zápory. Spolupráce jednotlivých složek integrovaného záchranného systému je zajištěna na základě připravenosti jednotek k zásahu, trvalé akceschopnosti a díky navázané velmi dobré spolupráci všech složek integrovaného záchranného systému. Tato práce může sloužit jak jednotlivým složkám v rámci integrovaného záchranného systému, tak i laické veřejnosti.
The Analysis of activity and cooperation of integrated rescue system in administrative district of the municipality with extended scope in Český Krumlov
Keywords: Integrovaný záchranný systém; mimořádná událost; obec s rozšířenou působností; Policie ČR; Hasičský záchranný sbor; Poskytovatelé zdravotnické záchranné služby; SWOT analýza.; Integrated rescue system; exceptional event; municipality with extended scope; Police of Czech Republic; the fire brigade; emergency medical service; SWOT analysis.