Imagism and Visuality in William Carlos Williams's Poems - Markytánová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zabývá dílem jednoho z předních představitelů americké modernistické poezie Williama Carlose Williamse. Zkoumá konkrétní projevy imagismu v jeho básních, především se pak zaměřuje na vlivy výtvarného umění na jeho dílo. V první části práce budou nastíněny klíčové teoretické pojmy a relevantní literárněhistorický kontext autorovy tvorby. Praktická část bude na základě těchto východisek a s pomocí těchto termínů analyzovat vybrané básně Williama Carlose Williamse, přičemž se zaměří především na jeho básně ekfrastické nebo k efrázi směřující.
Imagism and Visuality in William Carlos Williams's Poems
Keywords: poezie; vizualita; ekfráze; modernismus; imagisms; Williams; poetry; visuality; ekphrasis; Modernism; Imagism; Williams