Souvislost hodnotové orientace s wellbeingem u studentů vysokých škol - Mareš, Jiří (Jihočeská univerzita, 2022)
V teoretické části je stručně zmapován historický vývoj hodnot a wellbeingu jako takových v psychologii. Jelikož se práce zaměřuje na hodnoty a wellbeing studentů, jsou poznatky zde uvedené vztaženy mimo obecnou rovinu i na adolescenty a mladé dospělé. Dále popisuje psychologické konstrukty hodnotu a wellbeing tak jak je k nim přistupováno na základě východisek využitých v užívaných standardizovaných metodách a obecně budou tyto pro účely práce definovány. V empirické části práce se zabývám souvislostí mezi výsledky dotazníků SWLS (Satisfaction with life survey), PVQ (Portrait value questionnaire) a PWBS (Psychological wellbeing survey). Výzkumný vzorek tvoří N = 195 respondentů z univerzit po celé ČR z různých fakult. Cílem práce je zjistit rozdílnosti v hodnotové orientaci a míře wellbeingu u studentů různých vysokých škol a různých studijních oborů a objevit případnou korelaci mezi určitou hodnotami a wellbeingem.
The connection between value orientation and wellbeing of university students
Keywords: wellbeing; hodnotová orientace; PVQ; SWLS; PWBS; wellbeing; value orientation; PVQ; SWLS; PWBS