Specifika ošetřovatelské péče u příslušníků Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů - Votavová, Šárka (Jihočeská univerzita, 2009)
Specifika ošetřovatelské péče u příslušníků Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů Tato práce se zabývá problematikou multikulturní péče, protože toto téma je v současnosti velmi aktuální. Je pravděpodobné, že se personál zdravotnických zařízení bude s příslušníky minorit setkávat stále častěji. Pro poskytnutí kvalitní ošetřovatelské péče je potřeba znát potřeby, respektovat kulturní a náboženské odlišnosti příslušníků jiných minorit. Na základě zjištěných údajů poskytuje sestra ošetřovatelkou péči přizpůsobenou specifickým potřebám příslušníků minorit. Tato práce je orientována na příslušníky Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů, kteří se nazývají ''Mormoni''. Cílem práce bylo zjistit specifika při poskytování ošetřovatelské péče u příslušníků Církve Ježíše Krista svatých posledních dnů. Dále zmapovat přístup ke zdraví a specifika životního stylu příslušníků této církve. Pro důkladné vystihnutí dané problematiky byly provedeny rozhovory s členy Církve. Druhá část výzkumného šetření byla zaměřena na sestry. Zjišťovaly jsme, zda sestry znají problematiku multikulturního ošetřovatelství a zda znají specifika při poskytování péče členům Církve Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Pro získání podkladů na řešení uvedených úkolů byl sestaven dotazník. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 94 respondentů. Výzkum prokázal nedostatečné znalosti sester o dané problematice. Z toho vyplývá, že by bylo vhodné prohloubit zájem sester o danou problematiku. Specifická ošetřovatelská péče bude kulturně přijatelná a pro členy Církve lépe akceptovatelná. Proškolení sester povede ke zkvalitnění ošetřovatelské péče. Cílem této práce bylo sjednotit informace o Církvi Ježíše Krista Svatých posledních dnů. Výzkumem bylo zjištěno, že příslušníci Církve jsou s poskytovanou péčí spokojeni. Přesto by byl vhodný větší zájem a respekt k jejich náboženství ze strany zdravotníků.
Specificity of nursing members of the church of Jesus Christ of latter-day saints.
Keywords: Multicultural nursing; Transcultural nursing; Madeleine Leininger; Mormons; The Church of Jesus Christ of Latter-day Saint