Atraktivita výsadeb druhů potencionálně rozšiřujících včelí pastvu pro včely - Šebesta, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce s názvem ,,Atraktivita výsadeb druhů potencionálně rozšiřujících včelí pastvu pro včely" pojednává o pylodárných a nektarodárných rostlinách vysazených v obci Brník ve Středočeském kraji. Práce je složena ze dvou částí. Teoretická část popisuje včelu medonosnou, včelařské rostliny, jejich pylodárnost a nektarodárnost. Včelí pastvu od časného jara do pozdního podzimu, tak aby co možná nejlépe reflektovala potřeby opylovačů. V praktické části je pomocí pylové analýzy mikroskopicky zkoumáno zastoupení pylových zrn rostlin v medech místních včelstev. Provedl jsem porovnání pylových analýz medu od vlastních včelstev i od sousedních včelařů.
Attractiveness of Planting Species with a Potential to Extend Bee Forage for Bees
Keywords: Pyl; pylodárné rostliny; nektar; nektarodárné rostliny; medonosné rostliny; včelí pastva; obsah pylu v medu; pylová analýza; včela medonosná; druhové med.; Pollen; pollen plants; nectar; nectar plants; honey plants; bee forage; pollen content in honey; pollen analysis; honeybee; types of honey.