VÝZNAMNÉ RODINY ČESKÉHO TEPLOKREVNÍKA NETOLICKÉHO CHOVU - Konvalinková, Veronika (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá analýzou významných rodin českého teplokrevníka netolického chovu. Cílem práce bylo najít netolické rodiny v populaci českého teplokrevníka, analyzovat plemennou strukturu populace klisen, zpracovat přehled o exteriérových vlastnostech, o sportovní výkonnosti a zhodnotit plodnost chovných klisen. Podkladové údaje byly získány z chovatelské evidence Svazu chovatelů českého teplokrevníka a z dochovaných plemenářských záznamů hřebčína Netolice. Data a výsledky byly zpracovány v programu MS Excel. Celkem byly sledovány ukazatele u 799 klisen, které byly zařazeny do třiceti netolických rodin. Z celkového počtu klisen zařazených do statistického souboru jich je 401 stále žijících. Z výsledků vyplynulo, že netolické rodiny i nadále působí v chovu českého teplokrevníka a jsou jeho nezanedbatelnou součástí. Mezi klisnami narozenými v Netolicích a klisnami narozenými mimo hřebčín byly zjištěny statisticky průkazné rozdíly v utváření exteriéru, a to především u indexu mohutnosti ( F-test 103,87***) a kostnatosti.
APLICATION OF MARES FROM NETOLICE STUD IN THE CZECH WARMBLOOD BREEDING
Keywords: český teplokrevník; hřebčín Netolice; rodiny; Czech warmblood; Netolice stud; families