Pojetí svobody ve výchově v dílech J. A. Komenského - Žílová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce se zabývá pojetím svobody ve výchově u J. A. Komenského. Cílem je odpovědět na otázku: Jak Komenský chápe svobodu ve výchově? V práci je stručně představen Komenského život a doba, ve které žil. Dále jsou objasněny pojmy didaktika, výchova a filosofie výchovy. Je vyhotovena analýza vybraných pedagogickodidaktických a filosoficko-teologických děl s ohledem na téma práce. Dále jsou v práci zahrnuty pohledy komeniologů, především Jana Patočky. Závěrem práce je odpověď na pojetí svobody ve výchově u Komenského na základě předchozích analýz a studia sekundární literatury.
The Concept of Freedom in the Education of J. A. Comenius
Keywords: Svoboda; výchova; člověk; škola; filosofie; náboženství; J. A. Komenský.; Liberty; education; human; school; philosophy; religion; J. A. Comenius.