Populace jalovce obecného (Juniperus communis) na území PP Česká Kanada v lokalitě Konrac - Koupal, Vít (Jihočeská univerzita, 2016)
Předmětem práce bylo mapování populace jalovce obecného (Juniperus communis) na lokalitě Konrac, která je součástí přírodního parku Česká Kanada. Sledovaná lokalita, resp. jalovce obecné na ní nepožívají zvláštní ochrany ze zákona, nejsou zde tedy prováděny zásahy cílené na zachování populace jalovce obecného. Na lokalitě Konrac bylo možno sledovat přirozený vývoj populace v podmínkách dnešní krajiny České Kanady, v podmínkách dnešních způsobů hospodaření. Na území byly popsány čtyři základní typy biotopů kamenné ostrůvky uprostřed luk, meze bývalých políček, okraje světlých porostů a okraje tmavých porostů. Na základě získaných a zpracovaných dat lze konstatovat, že biotop mezí bývalých políček je pro růst populace jalovce obecného perspektivní a to i bez zásahů člověka nad rámec stávajícího způsobu hospodaření na lokalitě.
Population of Common Juniper ( Juniperus Communis ) encountered at Konrac, a site included in the Česká Kanada Nature Preserve
Keywords: Jalovec obecný; Juniperus communis; Česká Kanada; mapování krajiny; historie krajiny.; Common Juniper; Juniperus Communis; Česká Kanada; landscape mapping; landscape history